Coklat selama ini dianggap sebagai makanan junk yang tidak mempunyai nilai pemakanan malah boleh memudaratkan kesihatan badan. Oleh yang demikian, kajian-kajian telah dijalankan bagi mendapatkan fakta sebenar. Hasil daripada kajian-kajian tersebut telah membukitkan beberapa kenyataan berkaitan kebaikan dan khasiat coklat.
Coklat bukan sahaja sejenis makanan yang berkhasiat tetapi juga menyumbang kepada pemakanan yang seimbang berdasarkan kepada asas pemakanan berikut:-
Lemak merupakan 35% pengambilan tenaga secara purata
Protein kira-kira 15% daripada pengambilan tenaga
Karbohidrat kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga
Maka coklat boleh menyumbangkan:-
15% Lemak
6% Protein
17% Karbohidrat
15% Tenaga
++ Vitamin dan Mineral yang diperlukan
KINI!HARGA BARU!LEBIH MURAH!LEBIH JIMAT!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment